4 вересня 2019, 14:15, ЗЗР

Тепла погода сприятиме розвитку шкідників у посівах озимих культур

За даним моніторингу Держпродспоживслужби, на полях під озимину, на падалиці та просапних культурах, літають та відкладають яйця метелики другого покоління озимої совки, відроджуються та живляться гусениці, чисельністю 0,5-1 екз. на кв.м.

У лісостепових, подекуди степових областях на падалиці озимої пшениці відмічається вихід з літньої діапаузи хлібної жужелиці, жуки відкладають яйця. Злакові мухи, цикадки, попелиці, хлібні блішки, інші спеціалізовані фітофаги зернових культур розвиваються на падалиці, злакових бур'янах та кукурудзі.

Технологія вирощування озимої пшениці:
етапи, нюанси та відмінності залежно від регіону
Читати по темі

Окрім цього, на сходах озимого ріпаку в господарствах Вінницької, Житомирської, Київської, Миколаївської, Хмельницької, Чернігівської, Чернівецької та інших областей відмічається початок заселення та пошкодження посівів хрестоцвітими блішками, які за середньої чисельності 1-6 екз. на кв.м пошкодили в слабкому ступені 4-12% рослин.

«Фітофаги зосереджуються у крайових смугах полів. Активному живленню шкідника сприяє суха і жарка погода. Почався літ ріпакового пильщика II покоління (Запорізька, Одеська, Рівненська, Черкаська обл.). Відмічено відродження гусениць озимої совки II покоління та підгризання ними рослин. Шкідником заселено 5% площ, пошкоджено 1-4 (Запрозізька, Одеська обл.), макс. до 18% рослин (Миколаївська обл.) у слабкому і середньому ступені», — зауважили спеціалісти.