4 вересня 2019, 13:00, Урожай

Через посуху аграрії півночі України зазнають рекордних втрат врожаю кукурудзи — прогноз

Про це йдеться в матеріалах АгроЕкспедиції Кукурудза 2019 «Як на Чернігівщині в умовах посухи кукурудзу вирощували» на SuperAgronom.com.

За словами регіонального менеджера компанії Океан Інвест Олександра Захаренка, прогноз на врожай кукурудзи в регіоні плачевний. Найскладніша ситуація в господарствах Сновського, Крюківського та Семенівського районів.

«В деяких районах втрати будуть колосальні. Опади йшли дуже нерівномірно і локально, місцями дощів не було впродовж 50 днів. У минулому році все було добре, врожайність була в середньому 7 т/га. В цьому році прогноз дуже плачевний. На мою думку, якщо на 2-3 тонни вони вийдуть по кукурудзі, то це буде добре. На соняшник надії ще є, адже він більш посухостійкий», — розповідає Олександр Захаренко.

В СТОВ «Прогрес» недобір врожаю оцінюють мінімум в 10% від прогнозованого. З 2,2 тис. га земель кукурудзою на полях господарства засіяно 770 га.

«З 10 листка вже почались проблеми з вологою. Якщо минулого року врожайність була на рівні 10 т/га то цьогоріч втрат врожаю не вдасться уникнути. Посуха вплинула і на посіви ріпаку, він буквально висихає. Є господарства де культуру вже були змушені пересівати», — розповідає Микола Андріяш, головний агроном СТОВ «Прогрес».

Власний прогноз на цьогорічний врожай кукурудзи в області озвучив Сергій Король, регіональний менеджер компанії MAS Seeds Україна.

«Ситуація критична. У порівнянні з минулим роком, який був відносно стабільний, вдасться отримати близько 60% врожаю. Це в загальному. Тим часом в регіонах врожайність плачевна. Є господарства де в порівнянні з минулим роком вдасться зібрати 90% врожаю, а є, де буде 20-30%», — зауважив фахівець.

Олексій Кудриль, SuperAgronom.com