3 вересня 2019, 18:10, Україна

Екзотична кудранія має перспективи до вирощування на півдні України

Батьківщиною цього прекрасного екзота вважається Центральний Китай, але зустрічається рослина у дикому вигляді на просторах Афганістану, Ірану та в ряді інших азіатських країн, пише agro-yug.com.ua.

В багатьох азіатських країнах кудранію культивують для отримання соковитих та корисних ягід. Ягоди містять в собі багато цукрів та низький вміст кислоти.

Рослина відмінно зимує, межа її морозостійкості становить мінус 30ºС у відкритому ґрунті. Але молоді дерева, що не досягли п’ятирічного віку, все ж потребують укриття. Якщо розсада відбувалася живцями, отже, такі рослини будуть вимагати більше уваги та турботи. Їх зростання буде значно повільнішим, через процес вкорінення, який займе 20-30% першого року, тобто 3-4 місяці. А ось якщо кудранію розсаджувати кореневою порослю, садівник буде звільнений від багатьох утруднених процесів.

Кудранія чудово почуває себе в посушливому кліматі. Вона гідно переносить посуху, утримуючи свою крону світло-зеленою. Ця супер здатність притаманна завдяки кореневій системі рослини, яка зовсім невибаглива до ґрунтів, але чудово реагує на торф та пісок у його складі. Кудранія може бути як невеликим колючим кущем, так й досягти 6-7 м у висоту.

Фахівці стверджують, що хоч для гарного врожаю й необхідні обидві статі, чоловічі дерева нерідко плодоносять без участі жіночих, тільки ягід менше та вони дрібніші. У випадку з певними сортами жіноче дерево може обійтися і без чоловічого.

З кожним роком на Півдні України збільшується інтерес до вирощування екзотичних рослин і те, що колись здавалося нам екзотичним, вже стало звичайним. Тому у кудранії є всі шанси стати розповсюдженою рослиною, як звичайна шовковиця.