28 серпня 2019, 17:10, Добрива

Обмеження імпорту спровокує дефіцит та здорожчання міндобрив — експерт

Таку думку під час прес-конференції «Обмеження імпорту мінеральних добрив: захист вітчизняного виробника або посилення монополії?» висловив Сергій Рубан, глава Асоціації агрохіміків України, пише Latifundist.com.

«Чи правильно закривати імпорт добрив з тих же країн, куди ми постачаємо добрива? Чи може національна хімічна промисловість в нинішньому стані повністю забезпечити ті обсяги добрив, які необхідні аграрній галузі? Якими можуть бути наслідки нових обмежень на ввезення добрив в Україну? Швидше за все на ринку буде монопольне становище українського виробника добрив. Це призведе до зростання цін на добрива в сезон і, як мінімум по групі фосфорних добрив, буде дефіцит. Окрім цього, подорожчання добрив на 10% веде до зростання цін на аграрну продукцію на 2-5%», — прокоментував Сергій Рубан.

За його словами, в минулому році Україна експортувала 44 млн тонн зернових. Також існує балансовий метод винесення діючих речовин (азоту, фосфору, калію) з поля разом з основною продукцією. На підставі цього методу разом з 1 тонни кукурудзи сумарно виноситься 25,4 кг NPK, з 1 тонни пшениці — 33 кг, з 1 тонни ячменю — 30,6 кг. Тобто, тільки за цими позиціями за маркетинговий рік з України вивозиться за кордон понад 1 млн тонн добрив в діючих речовинах.

Крім того, глава Асоціації агрохіміків України прокоментував інформацію про те, що Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення щодо проведення розслідувань імпорту в Україну азотних добрив і добрив мінеральних із вмістом азоту, фосфору і калію.

«Старі українські хімічні підприємства зрозуміли, що їх не влаштовує рентабельність виробництва і вирішили піти простим шляхом — знищити конкурентів — трейдерів та імпортерів добрив. Адже 70-80% добрив надходить сільгоспвиробникам саме через торговельні компанії», — підсумував Сергій Рубан.

Читати по темі: Добрива-2019: Імпорт перекриваємо і маємо те, що маємо