21 серпня 2019, 18:20, Урожай

Урожай картоплі в Україні буде найгіршим за останні 10-15 років — прогноз

Про це розповів Іван Томич, голова Союзу українського селянства, пише gazeta.ua.

«У порівнянні з 2018 роком, менший десь у 2,5 раза. Точно сказати важко, бо ще не повністю зібрали. Враховуючи ситуацію в наших сусідів — Польщі та Білорусі, можна прогнозувати на вересень-жовтень зростання ціни вдвічі. Причин кілька. Головна — західні й північні області втратили частину врожаю через затяжні дощі, град. Потім розвинулися хвороби картоплі. Такої ситуації років 15–20 років не було. Те, що не загинуло від дощу й хвороб, догоріло на сонці. Південь для картоплі не є вирішальним. Основну масу збирають на півночі й заході країни. В середній смузі України врожайність картоплі нижча в півтора раза. Другий фактор, що впливає на ціни, — 98% картоплі вирощують селяни й дачники на городах», — розповідає Іван Томич.

З врожаєм цибулі ситуація краща. Її фермери та господарства посадили в півтора раза більше. За рахунок збільшення площ вийшло незначне зростання виробництва. Хоча, як вважають фахівці, погода зіпсувала ті можливості, які могли бути.

«Урожай міг бути більший принаймні вдвічі, ніж торік. До нового року цей овоч дешевшатиме. Далі прогнозувати складно, бо під весну можуть виникати проблеми. З морквою, буряком, капустою ситуація непогана. Ціни на осінь і до кінця року будуть нижчі, у порівнянні з торішніми», — додав Іван Томич.

За словами експерта плодоовочевого ринку Тетяни Гетьман, на вартість овочів впливає погода.

«Сподіваюся, цього року не побачимо рекордно високих цін на овочі борщового набору. Фермери посадили більші площі, ніж торік. Але для гарного врожаю мали не найкращі погодні умови», — розповідає експерт.