20 серпня 2019, 12:20, Посівна

Точний висів на швидкості 16 км/год — аграріям розповіли про можливості системи Precision Planting

Захід провели на полях господарства «Алоінс-Агро», яке входить до агрохолдингу LANDFORT (група компаній BKW) на Запоріжжі, пише Kurkul.com.

Особливе зацікавлення аграріїв викликала ділянка, де сівба проводилась на швидкості 16 км/год. з сингулярністю 99%. При нормі висіву 34 тис./га, завдяки точному висіву, оптимальній підготовці посівного ложа та силі натиску, навіть травневі зливи не змогли вимити насіння і негативно вплинути на схожість. Хоча на сусідніх полях, де не використовувалась система, видно прогалини у полі.

«Останні кілька років спостерігаємо різку зміну клімату. Якщо раніше аграрії у Запорізькій області та інших південних регіонах мали три тижні на посів соняшнику, то зараз максимум тиждень. Терміни суттєво скоротились і потрібно встигнути втиснутись у них, не витрачаючи додаткові  кошти на покупку нового трактора та сівалки, зарплату механізатору. У таких умовах аграрію доцільно буде поставити на сівалки, що є, систему Precision Planting», — пояснює Дмитро Граца.

Установка системи Precision Planting на 8-рядну сівалку обійдеться в 4 тис. доларів на один ряд (максимальне переобладнання). Але для 16-рядної чи 24-рядної це буде дешевше. Точна вартість залежить від моделі сівалки та ряду технологічних нюансів.

Результативність системи сільгоспвиробники змогли оцінити на демо полях. Сівбу тут розпочали 28 квітня з нормою висіву 38 тис./га. Вже 29-30 квітня та 1 травня пройшли зливи і фактично залишилось на полі 32-33 тис./га. Та за рахунок високої сингуляції (99+), врожайність на полі очікують в межах 2,3-2,4 т/га, що рівнозначно нормі висіву 35 тис/га. За словами експерта, значення сингуляції мегаважливе, оскільки 1% втрати сингуляції — це центнер недоотриманої врожайності.

Представник компанії Precision Planting Іван Дейнеко, нагадав, що дана система підходить для посіву зернових, олійних та технічних культур, включаючи навіть такі нішеві культури, як гарбузи.