20 серпня 2019, 13:45, Україна

На Закарпатті знаходиться найбільша в Україні промислова плантація лаванди

Лавандовий бізнес на Закарпатті фермери розпочали 3 роки тому, висадивши 300 кущів, привезених з Болгарії, передає agroday.com.ua.

Наразі на плантації збирають врожай з 54 тис. кущів лаванди сорту англійська вузьколиста. Один саджанець коштує 10 грн. Догляд за рослиною нескладний. Поливати практично не треба — рослина не любить вологу. Головне: вчасно виполювати бур’яни.

Збирають лаванду у спекотну погоду. Власниця лавандового господарства Мирослава Качур каже, що саме у цей час у рослині найбільша концентрація ефірних олій та дубильних речовин. Висушену лаванду використовують як приправу. Крім того, з рослини виготовляють ефірну олію, вона коштує 300 грн за 10 мг, лавандову воду — 120 грн, сухі пучки рослини — 95 грн.

Раніше великі плантації лаванди в Україні були на території Криму, але після анексії більшу частину продуктів з лаванди Україна експортує. Наразі ж власний лавандовий бізнес має великі перспективи. Біологи запевняють: клімат та ґрунти на Закарпатті оптимально підходять для вирощування лаванди.

На перспективу власники господарства планують розширити плантацію лаванди до 5 га.