17 серпня 2019, 11:00, Україна

Агровиробникам півдня України радять вирощувати кактусові груші

Рослину можна вирощувати як у закритому так й у відкритому ґрунті. Останній варіант — за умови правильно підібраної агротехнології, пише agro-yug.com.ua.

У дикому вигляді рослину часто можна знайти в Одеській та Херсонській області. Опунція зовсім невибаглива до умов вирощування. Навіть після тривалої відсутності поливу та після в’янення стебел вона продовжить свій ріст.

Рослина, як зазначають вчені, накопичує у своїх листках-подушечках до 180 тонн води на гектар. Цього достатньо для утримання, наприклад, біля 5 корів, якщо використовувати опунцію в якості корму.

Розмножувати опунцію легко. Краще це робити вегетативним способом, укоріненням стеблових сегментів, які легко відділяються від рослини.

Найкращий період для вегетативного розмноження — травень. У такому випадку рослини встигнуть за літо добре вкоренитися.

Проте свої переваги має і розмноження насінням. Рослина тоді більш життєздатна та пристосовується до навколишніх умов. За рекомендаціями фахівців, висівати насіння краще в березні.

Недолік способу — слаба візуалізація появи сходів. Мінімальний час проростання насіння – один місяць. Відсоток схожості насіння опунції залежить від часу та умов їх зберігання.

Важлива особливість опунції — це можливість рости на маргінальних землях, де утруднено сільськогосподарське виробництво через несприятливі ґрунтові та кліматичні умови.

За дослідженнями вчених, рослина має здатність очищати ґрунти, воду та атмосферу. А ще чудово культивується на засолених ґрунтах та поглинає з них селен.

Довідка: плоди опунції можуть вживати не тільки сільськогосподарські тварини, але й люди. Окрім цього, насіння та стебло містять велику кількість поживних речовин, вітамінів, мінералів та антиоксидантів. В останні роки кактус поступово стає все більш популярним й в Сполучених Штатах.