2 серпня 2019, 10:25, Україна

Названо 6 ключових нововведень закону про органічну продукцію

Про це повідомляє прес-служба Європейської Бізнес Асоціації.

По-перше, вводиться контроль і реєстрація операторів органічного виробництва та акредитація сертифікаційних органів. Це означає, що компанії, котрі мають намір працювати на українському ринку (виробники чи переробники), повинні сертифікуватися за українськими стандартами. Водночас, компанії, які є імпортерами і вже сертифіковані закордоном мають залучити до реєстрації в українському реєстрі ті органи сертифікації.

По-друге, створюються відповідні реєстри (операторів, органів сертифікації, органічного насіння та садивного матеріалу), до яких Мінагрополітики забезпечить вільний, цілодобовий і безоплатний доступ.

Реєстр органів сертифікації міститиме інформацію про органи сертифікації, уповноважені Мінагрополітики на здійснення сертифікації органічного виробництва відповідно до законодавства України. Реєстр органічного насіння і садивного матеріалу міститиме інформацію про перелік органічного насіння і садивного матеріалу, придатного для використання відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, отриману від операторів органічного ринку.

По-третє, виробники органіки щорічно проходитимуть сертифікацію, якої наразі немає.

По-четверте, власники органічних підприємств погоджуватимуть маркування органічної продукції з органом сертифікації (вони будуть визначатись Мінагрополітики).

По-п’яте, продукцію, що не відповідає вимогам законодавства щодо органічного виробництва та маркування буде вилучено за результатами перевірки Держпродспоживслужби.

По-шосте, сертифікуватись буде не сам органічний продукт, а процес цього виробництва або обігу.

Слід зазначити, що на базі даного Закону Мінагрополітики мало бути розроблено 12 нормативно-правових актів до 2 серпня. Передусім, мали з’явитися правила органічного виробництва та відповідні порядки для сертифікації.

«Однак, через бюрократичні перепони станом на 2 серпня вони не готові. Тож наразі незрозуміло, чи справді бізнес чекають штрафи з 2 серпня. Європейська Бізнес Асоціація сподівається, такої ситуації не станеться. Тому, бізнес-спільнота звертається до АМКУ та Держпродспоживслужби із закликом не застосовувати санкції на компаній-виробників та імпортерів до запровадження відповідних підзаконних актів. Водночас, закликаємо ДРС сприяти найшвидшому погодженню необхідних документів», — повідомляють в ЄБА.