17 березня 2017, 12:39, Насіння

В США боротимуться з аспергільозом за допомогою «троянських» генів

Про успішне випробування нового механізму захисту від аспергільозу повідомляється на сайті Університету штату Аризона.

Керівник дослідження Моніка Шмідт розповіла, що вміст мікотоксинів грибків роду Aspergillus в США жорстко контролюється і максимально допустима їх концентрація може становити 20 часток на мільярд. Токсини грибків Aspergillus називають афлатоксинами і, при регулярному вживанні, вони призводять до зупинки росту дітей, зниження опору імунітету, ракових захворювань печінки та ін. хвороб.

В той же час, в країнах Африки контроль на афлотоксини не ведеться, тому там їх концентрація в кукурудзі, наприклад, може сягати 100 000 частин на мільярд.

Отримана дослідниками Університету Аризони кукурудза містить РНК-ген, який зупиняє вироблення афлатоксинів грибком. При проростанні гіфів збудника хвороби до клітин кукурудзи, РНК потрапляють до організму грибка і там вбудовуються у його геном, змушуючи припинити секрецію токсинів.

Це своєрідний «троянський кінь», який діє всередині самого грибка, усуваючи його шкодочинність. Даний ген не вбиває збудника хвороби, але зерно, заражене аспергільозом перестає бути шкідливим для людей.

Польові дослідження даних гібридів кукурудзи показали, що в той час, коли в контрольних рослинах вміст афлатоксинів складав від 1 000 до 10 000 частин на мільярд, в трансгенних рослинах виявити афлатоксини не вдалось.