17 березня 2017, 09:03, Посівна

На Вінниччині завершується сівба ранніх зернових

Про те, як вдалось закінчити сівбу раніше за інших, та про повернення до вирощування гороху розповів Павло Каленич, керівник СТОВ «Ольгопіль», розповідає «Голос України».

«Вдалося «спіймати» перші погожі дні. Кинули на поле всю техніку і поклали в ґрунт яру пшеницю, овес, а також ячмінь. Ячменю серед ярих у нас найбільше, понад 80 гектарів. Горох вирощуватимемо на 12 гектарах. Дуже вгадали з погодою. Тільки-но закінчили сівбу, пішов невеликий дощик. Два дні з неба тихенько поливало. Тепер виглядаємо сонце, чекаємо потепління, щоб посіяти буряки, кукурудзу», — каже директор господарства.

Гороху в районі не є популярним серед агрономів — поки що його вирощування відновили лише в «Ольгополі», а решта 20 місцевих господарств цю культуру ігнорують. Хоча, на думку Павла Каленича, горох є доволі прибутковим, до того ж покращує землю, розпушує її і підживлює азотом.

«Наші господарники сердяться на горох, бо дуже вибагливий до погодних умов. Після першого дощу чорніє, осипається... Лише збитки від нього. Здебільшого замінили соєю. Але впевнена, якщо в Ольгополі зберуть гарний урожай, наступного року в краї знайдуться послідовники і гороху посіють більше», — каже Світлана Демченко, головний агроном Чечельницького районного управління агропромислового розвитку.

Від цукрових буряків у районі теж майже відмовилися. За словами Світлани Демченко, торік цукристі вирощували у трьох господарствах, нині планують сіяти тільки в Ольгополі. Основні ж площі відводять під пшениці, кукурудзу, сою, ріпак і соняшник. Але без гороху й цукрових буряків не обійтися, переконує агроном. Сівозміни вимагають. Тому радить господарникам повертатися до вирощування і гороху, і цукристих.