28 липня 2019, 11:00, Україна

Неподалік лінії розмежування на Луганщині сільськогосподарський кооператив успішно вирощує овочі

Про це пише «Урядовий кур’єр».

«Цьогоріч ми вперше посадили помідори чері. Насіння гібридів нам надали представники Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Економічна підтримка Східної України. Передбачали, що з куща отримаємо не більш як 2,5 кілограма. А виростили врожай удвічі більший!», — розповідає Мар’яна Нещерет, керівник сільськогосподарського кооперативу «Овочі станичників».

За її словами, посіяли чері у лютому, урожай можна отримувати до листопада. Можна й довше, але це нерентабельно, бо теплиці треба опалювати, тоді собівартість товару зростає.

Вирощують помідори чері семеро осіб, отриману продукцію збувають в Сєверодонецьку, з технологіями вирощування допомагає Проект USAID.

«Наш проект із 2019 працює у двох областях — Луганській та Донецькій. Треба відзначити високий професіоналізм кожного з фермерів — учасників проекту зі Станиці Луганської. Усі, з ким я працював, дуже досвідчені овочівники. Щоправда, ніхто з них раніше не вирощував чері-помідори, тільки круглі, а технології трохи відрізняються. Тому ми проводили майстер-класи, — розповідає Олександр Карельсон, технічний співробітник сільськогосподарського сектору Проекту USAID «Економічна підтримка Східної Україні».

До складу кооперативу входять звичайні домогосподарства — у власності яких по 10-15 соток. Минулого року долучилось ще 7 фермерів, наступного року кількість учасників проекту планують розширити.

«Завдяки співпраці з Проектом USAID дізналися дуже багато нового про рослини, хоч займаємося овочівництвом з дитинства. Але найголовніше, що нам допомогли організувати реалізацію продукції», — зауважила Віта Буримова, один з учасників Проекту.