25 липня 2019, 15:30, Світ

Глобальне потепління збільшить врожайність пшениці, але погіршить її смак та поживність — вчені

До такого висновку дійшли вчені Університету Більбао (Іспанія), пише pubs.acs.org.

Паризька хартія, підписана у 2015 році, спонукала уряди всього світу впроваджувати кроки у боротьбі з глобальним потеплінням. Країни, що ратифікували угоду, обіцяли не допустити підвищення температури на 2°C вище доіндустріального рівня нинішнього століття.

Для вивчення впливу на врожайність і якість зерна на різних фенологічних стадіях дослідники вирощували зерна твердої пшениці за двох різних концентрацій СО2 (400 та 700 μmol mol–1).

Дослідники встановили, що якщо концентрація СО2 в атмосфері продовжить рости, рослини будуть отримувати менше опадів, а чисельність шкідників зросте. Пшениця в цьому випадку постраждає менше, ніж оливки, кавові дерева, кукурудза та інші рослини. На думку вчених, врожайність пшениці навпаки зросте.

«Підвищені рівні CO2 посприяло збільшенню об'єму надземної біомаси і компонентів врожаю зерна. Разом з тим, підвищені рівні вуглекислого газу вплинули на зменшення вмісту N, а також білка і вільних амінокислот, з типовим зниженням рівня глютаміну. Таке загальне зниження вмісту азотистих з'єднань було пов'язано зі зміненою кінетикою накопичення білка, ремобілізацією і розподілу N», — йдеться в результатах дослідження.

Висновки вчених підкреслюють важливі зміни метаболізму зерна злаку, що у свою чергу позначиться на смакових якостях та призведе до зниження поживності зерен. Особливо сильно зростання рівнів СО2 вплине на кількість глутаміну в зернах пшениці, що може позначитися на якості борошна, його консистенції і білковому складі.