25 липня 2019, 14:35, Добрива

Аграріям не загрожує дефіцит міндобрив — заява

Про це повідомляється у відкритому зверненні Федерації роботодавців України, Союзу хіміків України, керівників провідних українських підприємств-виробників добрив і аграріїв в рамках прес-конференції «Ринок добрив в Україні та забезпечення аграріїв для осінніх польових робіт 2019», повідомляє Latifundist.com.

Зазначається, що вітчизняні виробники здатні без додаткових інвестицій збільшити виробництво до 450 тис. тонн добрив на рік (56%). Решту станом на 19 липня 2019 року вже завезено постачальниками.

«Всі українські заводи, за винятком «Одеського припортового заводу», працюють стабільно, виробничих потужностей достатньо для виконання всіх замовлень», — наголошується у відкритому зверненні.

Крім того, ціни на вітчизняну продукцію в другому кварталі 2019 року значно знижені. ПАТ «Аграрний фонд» має всі важелі та готовий забезпечити стійке надходження добрив.

За словами заступника директора департаменту аграрної політики Міністерства аграрної політики продовольства України Леоніда Сухомлина, потреба аграріїв в добривах за останні роки зросла. Якщо у 2010 році сільгоспвиробники вносили 58 кг добрив на 1 га, у 2012-2013 рр. — 80 кг/га, то у 2018 році — 121 кг/га.

За його словами, зростання цін не сприятиме збільшенню споживання добрив аграрними компаніями. Тому до питань обмеження імпорту добрив з інших країн потрібно підходити дуже обережно, щоб не постраждали сільгоспвиробники, підкреслив Леонід Сухомлин.