27 липня 2019, 11:00, Україна

Для промислового вирощування м'яти достатнього 1 га землі

Найбільш топовим сортом серед аграріїв в усьому світі вважається перцева м’ята. Лідерами серед її постачальників є Англія та Північна Америка. Від них намагаються не відставати Нідерланди, Франція, Африка, Італія, Греція та деякі інші країни. Близько 70% виробництва м’яти у світі належить США, пише agro-yug.com.ua.

В Україні на даний момент культивування м’яти освоєне лише на 10%. Але українські фахівці за кілька років зробили висновок, що м’яту найпростіше вирощувати у відкритому ґрунті, бо в тепличних умови досить часто у рослин виникає проблема з небезпечним шкідником — білокрилкою, а у відкритому ґрунті ніяких шкідників не спостерігається. При цьому завжди потрібно враховувати здатність кореневища м’яти до розростання. Тому дуже важливо стримувати цей процес шляхом пересадки на інше місце.

«Для старту м’ятного підприємства буде досить всього 1 га. Це дозволить початківцям більш детально вивчити особливості культури та пристосуватися до її вирощування. Всі основні вкладення коштів та ресурсів, якщо все робити поступово, припадають на перший рік, а в наступні роки вкладення будуть вже не потрібні. Розмір інвестицій в цей бізнес буде залежати від способу вирощування — закритий або відкритий ґрунт. Перший звичайно ж найбільш витратний, адже крім землі, необхідно побудувати теплицю. До того ж у процесі вирощування можуть знадобитися біологічні добрива та інсектициди», — йдеться в повідомленні.

Прибуток від тепличного способу вирощування м’яти, дуже високий тому що урожай можна знімати цілий рік, на відміну від сезонності вирощування в умовах відкритого ґрунту. Обидва способи мають свої плюси та мінуси. В обох випадках в умовах Півдня України необхідно подбати про якісне, бажано краплинне зрошення, бо м’ята будь-якого виду є вологолюбною рослиною.

«Що стосується ґрунту, з цим проблем не виникне, в якій би частині України ви б не планували організувати таке підприємство. Вимогливими до ґрунту та освітлення частіше є гібридні сорти. Дуже великим плюсом рослини є те, що у відкритому ґрунті вона стійка до хвороб та шкідників, а якщо ви раптом помітите мух та жуків серед кущів м’яти, знайте, таким чином відбувається запилення», — стверджують фахівці.

Важливо, щоб товар був високої якості. До того ж, для реалізації рослин бажано пройти сертифікацію, особливо коли фермер хоче реалізувати свій товар за кордон. Під час сертифікації комісія заміряє радіаційний фон та перевіряє умови зберігання рослин.

В останні роки вирощування лікарських трав на Півдні України набирає оберти, тому культивування м’яти по праву може стати цікавим напрямком для агровиробників.