19 липня 2019, 12:20, Добрива

Вітчизняних та імпортних міндобрив буде достатньо для забезпечення потреб аграріїв — Союз хіміків України

Про це в ході прес-конференції повідомив Олексій Голубов, президент Союзу хіміків, пише ukranews.com.

«До кінця року, згідно з планами заводів, буде поставлено близько 2 млн тонн азотних добрив і близько 330-350 тис. тонн складних фосфорних добрив... Цієї кількості, з урахуванням того, що за останній час (станом на середину липня) імпорт фосфорних добрив в Україну становив понад 600 тис. тонн, з лишком вистачить для посівної кампанії і ще щось залишиться на весну», — сказав він.

На думку представників Союзу та Федерації роботодавців України, ніяких підстав очікувати дефіциту добрив у 2-му півріччі немає, оскільки Україна здатна ефективно здійснити імпортозаміщення 800 тис. тонн в комплексних мінеральних добривах, які поставлялися з Росії.

При цьому, із зазначеної кількості вітчизняні виробники здатні без додаткових інвестицій збільшити випуск в обсязі до 450 тис. тонн добрив на рік.

Зазначається, що на даний момент всі українські заводи, за винятком Одеського припортового заводу, працюють стабільно і їх виробничих потужностей достатньо для виконання всіх замовлень у зазначених обсягах.

Так, президент АТ «Украгрохімхолдинг» Лесковський Сергій заявив, що компанія має намір запустити свої потужності на 100% з 25 липня, при цьому АТ вже уклала довгостроковий контракт на поставку всіх основних видів продукції.

Він зазначив, що фактично підприємство на даний момент може випускати 15-18 тис. тонн складних добрив в місяць.

У свою чергу директор з виробництва підприємства «Сумихімпром» Олег Денщиков підкреслив, що виробництво його компанії не зупинялося в проблемні періоди, а за станом на липень завод здатний виробити 540 тис. тонн/рік сірчаної кислоти, 102 тис. тонн/рік фосфорної кислоти та 500 тис. тонн/рік складних міндобрив.

Таким чином, «Сумихімпром» планують у другому півріччі випустити 240 тис. тонн міндобрив.

Заступник директора Одеського припортового заводу Степан Кімінчіджі заявив, що підрозділи заводу з виробництва аміаку і карбаміду простоюють з квітня 2018 року, і на даний момент працює комплекс з перевалки транзитного аміаку потужністю близько 2,3 млн тонн/рік.

За його словами, уповноваженими органами заводу було прийнято рішення про укладення договору на давальницьких умовах по переробці газу для часткового запуску виробництва.

Крім того, Голубов зазначив, що в цілому всі вітчизняні виробники здатні справити 7,2 млн тонн азотних добрив, близько 700 тис. тонн фосфорних і ще понад 300 тис. тонн добрив, одержуваних в результаті змішування.

При цьому у 2018 році споживання азотних добрив склало 5,6-5,9 млн тонн, а складних — 1,3-1,8 млн тонн.

За словами Голубова, відсутній обсяг вітчизняних добрив компенсується імпортною продукцією з Польщі, Литви, Марокко, Туреччини, а також Білорусі, Тунісу і Казахстану.