18 липня 2019, 15:20, Україна

Більшість дрібних фермерів в Україні надають перевагу ГМ-насінню сої — думка

Про це йдеться в матеріалі «Навігація по соєвому ринку» на Latifundist.com.

«Не варто шукати «міфічну» селекцію з надздібностями. Коли аграрії думають, що купуючи неофіційні насіння вони зможуть заощадити, це далеко не так. Офіційні постачальники насіння кращої світової селекції в Україні мають власні підприємства, регіональних представників та партнерів-дистриб'юторів. Сортів понад 100, постачальники і виробники насіння є, зосереджені переважно в «соєвому поясі», — розповідає Сюзанна Григоренко, виконавчий директор Насіннєвої асоціації України.

Фахівці стверджують, що за нинішніх умов вирощувати ГМ-сою в Україні невигідно. Цей факт пояснюється тим, що європейський та китайський ринки не споживають трансгенну продукцію.

За словами агронома компанії «Агрітема» Павла Волинця, на відміну від зарубіжних країн невеликий український фермер частіше за все обирає саме ГМ-насіння.

«При вирощуванні традиційної сої, помилки, допущені під час застосування ЗЗР, виправити протягом вегетації неможливо. У випадку з ГМ-соєю, гліфосат можна вносити в будь-який час і завжди отримувати більш-менш хороший результат. Тому ГМ-соя популярна серед приватників, у яких немає своїх обприскувачів, у яких недостатньо агрономічної освіти. Тому вона користується у них попитом. Її простіше вирощувати, прогнозовано і стабільно», — додає Павло Волинець.

На думку фахівця, в Україні досить велика частка ГМ-сої — близько 60%. Контролювати якість такого насіння неможливо. Фермером сіється п'ята-шоста репродукції, вони неврожайні та сильно уражені хворобами. Однак, завдяки тому, що собівартість вирощування ГМ-сої невелика, дрібні фермери обирають саме її.