3 липня 2019, 16:15, Насіння

Зонa достaтнього зволоження в Укрaїні зменшилaсь нa 10% – експерт

Кліматичний водний баланс (КВБ), що є різницею між кількістю опадів за певний період та рівнем потенційного випаровуванняя, не тільки знизився, але й змістився в часі. Це, за його словами, диктує необхідність господарювання на землі з урахуванням зміни клімату. Зокрема, виникає потреба у додатковому залученню вологи у землю.

«Наприклад, якщо на Херсонщині до 90-х років минулого століття КВБ практично до кінця квітня залишався позитивним, то сьогодні у цей період відчувається значний дефіцит вологи», – розповів науковець.

Нестача вологи у ґрунтaх породжується ще і вітровою ерозією. Більшість таких  ґрунтів — у Донецькій, Луганській, Запорізькій областях. Також сюди входить південь Херсонщини.

Адаптація рослинництва та систем захисту рослин до умов клімату
Читати

Про актуальність вітрової ерозії говорить і завідувач Лабораторією охорони ґрунтів Інституту  ґрунтознавства та агрохімії, кандидат с/г наук Валерій Коляда.

Процес руйнації  ґрунтів серйозний, а в деяких місцевостях науковці називають його катастрофічним. Зокрема, це регіон Південного Степу — від Запоріжжя до смт Старобешеве у південно-східній частині Донбасу (включно). Це Присивашська та Причорноморська частини в межах слабо дренованих низин від Генічеська до Миколаєва та Одеси. Це ще й Великолепетиський район на півночі Херсонщини, де зниження родючості становить до 25-30%.

Ефективними засобами для боротьби з вітровою ерозією фахівці називають лісосмуги, впровадження  ґрунтозахисних сівозмін зі смуговим розміщенням посівів та парів. Бажано, зазначає він, залишати на полі стерню.