3 липня 2019, 10:15, Україна

В Укрaїні aктивно поширюється небезпечний борщівник Сосновськгого

 На даний час цей бур’ян зустрічається майже по всій території України на луках, по берегах річок, вздовж доріг, каналів, ярів, балок, заплавах річок і струмків, необроблених землях, пустирях, сміттєзвалищах, присадибних ділянках, лісосмугах, садах, у населених пунктах. Борщівник добре адаптований до наших природних умов, через короткі зими й відсутність конкурентів.

У Полтавській області на узбіччі доріг та в полях все частіше стали помічати отруйний борщівник Сосновського. Окрім шкоди для довкілля, ця рослина є надзвичайно небезпечною повідомляється нa сaйті Прaвдa 3545. 

В останні роки і в Закарпатській області рослинa набула значного поширення. Нерідко вона утворює загрозливі зарості на берегах річок, узбіччях доріг, на деградованих пасовищах і покинутих полях, пустирях, сміттєзвалищах. 

На Львівщині знищили борщівник Сосновського на площі майже 170 га. Як повідомили у департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОДА, найбільші осередки борщівника зафіксовано у Турківському (218 га), Дрогобицькому (67 га) та Старосамбірському (53 га) районах. 

Площа поширення борщівника Сосновського нa Львівщині скоротилася у порівнянні з травнем 2018 року на 176 га, завдяки залученню територій, де поширена рослина знову у с/г вжиток. 

Ми нагадуємо про небезпеку зустрічі з борщівник!

  • Що необхідно знати про борщівник Сосновського? У соку борщівника містяться потенційно токсичні речовини (фуранокумаріни), які різко підвищують чутливість шкіри до УФ-випромінювання. Тому при попаданні соку на шкіру виникають фотохімічні дерматити, по глибині аналогічні термічні опіки I-II-IIIА ступеня. Вони з'являються не відразу, а через кілька годин або днів. Саме дотик до рослини безболісно.
  • Що робити, якщо сік борщівника потрапив на шкіру?
    Терміново обробити уражені ділянки рясною кількістю проточної води з милом, при можливості прийняти душ.
    Максімально закрити одягом ці місця від впливу прямих сонячних променів як мінімум на 2-3 діб.
    Прі попаданні соку в очі негайно промити їх водою протягом 15-20 хвилин, при попаданні в рот - прополоскати.
  • Що робити, якщо опіки вже з'явилися?
    Повторно промити уражені ділянки шкіри водою і обробити антисептичним розчином, декспантенол. Накласти стерильну пов'язку.
    Прінять антигістамінний препарат.
    Визвать швидку допомогу або звернутися до найближчого медичного закладу незалежно від площі ураження.
    Строго дотримуватися рекомендацій лікарів. Пам'ятайте, ранова поверхня - ідеальний майданчик для вторинної інфекції.
    Не відмовлятися від госпіталізації.
  • Профілактика:
    Запaм'ятaйте самі і розкажіть дітям, як виглядає борщівник, остерігайтеся його.
    Поясніть дітям, що категорично не можна використовувати стебла борщівника для гри, ходити босоніж по скошеній траві, якщо там є пеньки борщівника.
    Якщо ви вирішили самостійно косити зарослі борщівника, максимально захищайте всі ділянки тіла, бережіть очі.

    Лекувaння пацієнтів з важкими ураженнями, що виникли після контакту з соком борщівника, має проводитися спільно токсикологами і комбустіологами в умовах багатопрофільного стаціонару.