26 червня 2019, 17:20, ЗЗР

Перенасичення сівозміни зерновими ускладнює фітосанітарний захист посівів — експерт

Про це на Дні поля компанії «Лімагрейн Україна» розповів Сергій Ретьман, доктор с.г. наук, заступник директора Інституту захисту рослин.

«За останні роки у посівах озимої пшениці суттєво збільшилася частка септоріозу. Найбільша загроза — насіннєва інфекція. Також зростає частка піренофорозу. І не завжди в польових умовах ми маємо змогу точно визначити симптоми вищевказаних захворювань. Наступний патоген — жовта іржа. Найбільші ризики зараження мають Львівська та Івано-Франківська області», — розповідає науковець.

За його словами, в умовах 2018/19 років також спостерігається спалахи хвороби, яка називається фузаріозний опік. Симптоматика дещо схожа на симптоматику септоріозу, найбільш розповсюджене це захворювання в Південних та Східних регіонах.

«Окрім цього, падалиця і злакові бур’яни дають можливість формуватися стебловій іржі і накопичувати інфекцію. І коли до збирання залишається 15-20 днів, що ми можемо спостерігати? Зосередження інфекції на стеблі. В залежності від часу внесення фунгіциду залежить урожай, ми можемо втратити навіть 50% урожаю», — відзначає Сергій Ретьман.

Недотримання ротації культур у сівозміні провокує ураження рослин хворобами уже на ранніх етапах. Це спостерігається у випадку з твердою сажкою, при поверненні культури на одне і те ж місце 2 рік поспіль.

«Небезпеку також становить Alternaria. Це виключно поверхнева інфекція. В літературі до сьогоднішнього дня не написано, що це надзвичайно небезпечний токсин, який може викликати алергенні захворювання як у тварини, так і у людини», — підсумував Сергій Ретьман.

Олексій Кудриль, SuperAgronom.com

Читати по темі: Вони не пропускають жодного року: хвороби пшениці та методи боротьби з ними.