25 червня 2019, 18:20, Україна

Науковець розповів про переваги бізнесу з вирощування лаванди

Завідувач кафедри рослинництва і садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету Олег Коваленко вважає, в Україні для невеликих фермерських господарств лаванда може стати справжнім бізнес-хабом, пише agro-yug.com.ua.

Коваленко зазначає, що багато українських фермерів хочуть займатися вирощуванням цієї культури. Але посадковий матеріал доволі не дешевий. Так, однорічний саджанець коштує близько 1 долара (26-28 грн). Якщо брати площу для висадки 5 га при схемі посадки 0,7×1,20 м, що дорівнює 12 тис. саджанців на гектар, то це буде коштувати близько 60 тис. доларів. Але варто зауважити, що рослина багаторічна і досягає до 20-25 років, а на деяких полях є навіть 50-ти річні рослини.

Він зазначив, що в умовах Півдня для того, щоб виростити здорову розсаду лаванди необхідно обов’язково проводити обробку, тому що рослина сильно пошкоджується хворобами.

«Велика кількість фомозу, кореневих гниль. І щоб цього не було необхідно проводити захист. Можна захищати хімічними препаратами фунгіцидами, але це бажано робити на ранній стадії. А в подальшому лише бактеріальні препарати. Використовують їх 10-20 г. на 1 кг насіннєвого матеріалу, або 200-400 г. до 0,5 л при обробці 1000 саджанців перед висадкою», — радить науковець.

В залежності від техніки, якою будете проводитись обробка культури треба формувати схему посадки. Обробка може бути механічною та паровою – за допомогою пару високої температури.

«Якщо фермер обирає для себе механізований спосіб посадки, то її можна проводити починаючи з квітня — закінчуючи серпнем. А якщо висадка проводиться ручним способом, то кращий період для цього осінь — кінець вересня-початок жовтня. Оскільки є в наявності достатня кількість тепла, щоб рослина добре прижилася і далі почала вегетувати», — розповідає Олег Коваленко.

Щодо підживлення, то можна використовувати мікродобрива та бактеріальні препарати для стимуляції розвитку рослини для відновлення вегетації після скошення та весняної вегетації. Він також зазначає, за допомогою певних мікродобрив можна формувати якість олії.

Скошувати лаванди можна ручним або механічним способом. Показники врожайності лаванди коливаються в межах 20-30 центнерів з гектара сухого врожаю.

В Україні лаванду вирощують більшість в приватному секторі. Є лише декілька господарств, які висаджують культуру в об’ємах до гектара та трохи більше: в Київській області, Миколаївській, Херсонській та Одеській. Але вони не можуть задовольнити попит навіть на внутрішньому ринку.

Якщо лаванду реалізовувати на букетики, то з одного гектара площ (12 тис. рослин) вдасться отримати близько 600 тис. грн. Якщо здавати сировину на олію, то переробники хочуть брати висушені суцвіття без квітконосів. Але це досить не вигідно для фермера. Тому тут Коваленко радить скооперуватись господарствам та купити власне обладнання для дистиляції.

«У квітконосі також є олія, але там її 0,3-0,5%, тому покупці хочуть лише суцвіття. Якщо є можливість, то краще скооперуватись. Обладнання для переробки в Німеччині коштуватиме близько 80 тис. євро, в Китаї — 30-50 тис. євро, в Україні можна придбати дешевше. При відгонці лаванди формується квіткова вода і ефірна олія. Квіткова вода коштує $5 за 1 літр. Квіткової води формується 1×40. Крім того, що можна продати олію, можна також заробити і на квітковій воді», — наголошує експерт.