13 березня 2017, 11:56, Посівна

Горох та ріпак можуть бути вигіднішими за сою та соняшник

Про зміни структури площ SuperAgronom.com говорив з агрономами різних областей.

Багато з них, особливо якщо керують виробничими процесами у невеликих господарствах, говорять про перегляд набору культур, які будуть вирощувати цього року. Зокрема більше буде посівів гороху, ярого ріпаку та ячменю. Ці культури замінятимуть сою, соняшник і кукурудзу. 

За правильного догляду, горох, ячмінь і ярий ріпак можуть бути високорентабельними і приносити стабільні високі врожаї. Дехто з агрономів говорить, що робити ставку на горох почав ще кілька років тому. 2016 рік також був сприятливим для цієї культури.

«По гороху — задоволений, рік був «гороховий». Технологію я не міняв — це прямий посів в необроблене соняшничище. Результат — 39 ц/га в заліку, це з похибкою. Може й 40 вийде як весь продам та переважу, — говорить Костянтин Шевченко з СФГ «Леглич» Київської області. — Були просто помилки, з проблем — буран, який горох поклав весь, як котком. Косили поперек вилягшого, втрати були близько 3 ц/га (на око). Площа під посів така ж як і минулі роки — 60-70 га».

Головними перевагами гороху та ярого ріпаку агрономи називають нижчий рівень затрат, відсутність потреби у сушінні та хороший попит, який стійко зростає останніми роками.