19 червня 2019, 18:10, Урожай

Названо найрентабельнішу олійну культуру

Про це виданню Latifundist.com повідомила Вікторія Блажко, аналітик зернових ринків Agritel.

За її словами, високій маржинальності виробництва ріпаку в Україні (62%) сприяла як рекордна врожайність (2,85 т/га за даними USDA), так і досить високі ціни, завдяки активному попиту зі сторони ЄС.

5 переваг та 5 недоліків вирощування ріпаку. Особливості технології
Читати по темі

Вікторія Блажко також підкреслила, що рекордний рівень виробництва (2,85 млн тонн) забезпечив високий обсяг експорту олійної з України. За липень-травень 2018/19 МР було експортовано 2,5 млн тонн ріпаку. При цьому, в структурі українського експорту цієї культури 89% зайняли країни Європейського Союзу.

За прогнозами аналітика Agritel, виробництво ріпаку в ЄС в 2019/20 МР може знизитися до 18 млн тонн, що призведе до імпорту рекордних обсягів олійної.

«Вперше з 2007/08 МР європейське виробництво ріпаку може опуститися нижче 18 млн тонн. Це означає, що для підтримки нормального функціонування своєї переробної галузі країни ЄС потребуватимуть рекордних обсягах імпорту олійної (за підрахунками Agritel, 5,5 млн тонн). А це, в свою чергу, відкриває хороші перспективи для експорту українського ріпаку та може пом'якшити фактор рекордного врожаю, надавши підтримку цінам», — зауважила Вікторія Блажко.

Нагадаємо, що площі під ріпаком в Україні виросли в 2018/19 МР до ​​1,3 млн га, що на третину більше торішнього результату, і є рекордним показником за останні дев'ять років.