14 червня 2019, 10:20, ЗЗР

На Кіровоградщині спостерігається масове поширення карантинного шкідника

Про це інформує управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Багаточисельність відроджених гусениць свідчить про значну загрозу багаторічним насадженням.

«Невжиття заходів зі знищення цього покоління американського білого метелика може призвести до збільшення чисельності літньої генерації АБМ, гусінь якої відроджується у серпні, та завдати значної шкоди багаторічним насадженням. Вже у вересні АБМ починає масовий літ у пошуках місць зимівлі. Зимує АБМ в тріщинах під корою дерев, в сухому листі, тріщинах будівель, парканів, у ґрунті», — повідомляють в Держпродспоживслужбі.

За словами фахівців, найефективнішим заходом в боротьбі з американським білим метеликом в межах населених пунктів є систематичне обстеження багаторічних насаджень, зрізування та знищення гнізда разом з гусінню перших віків.

Захисні заходи хімічним методом за межами населеного пункту проводять двічі в період вегетації. Обприскування є ефективним в момент переходу гусениць у п’ятий вік, коли починається їх розповзання по всьому дереву. Обробіток необхідно проводити з дотриманням регламентів застосування пестицидів, техніки безпеки та санітарних норм при роботі з пестицидами.

Читати по темі: Карантинні шкідники і хвороби: хто вони, як їх розпізнати і як боротися?