12 червня 2019, 13:30, Технології

Безвідвальний обробіток дозволяє заощадити на ресурсах та уникнути ерозії ґрунтів — агроном

Про це йдеться в матеріалі «Smart Field 2.0: Західний Буг: Коли класичний підхід не працює — на допомогу прийдуть інновації» на Latifundist.com.

«Ми побачили, що працюючи за класичною технологією, ми не тільки не отримуємо бажаного врожаю, але і знищуємо свої ґрунти. Тому 6 років тому ми спробували, і на сьогоднішній день практично повністю перейшли на безвідвальний обробіток ґрунту», — розповідає головний агроном компанії Євген Марцінко.

За його словами, безвідвальна технологія дозволяє краще використовувати пожнивні рештки. При класичному підході їх закопують на 25-30 см, де вони консервуються в ґрунті і мінералізація не відбувається. В «Західному Бузі» пожнивні рештки залишають на глибині близько 15-18 см.

Ще один аргумент на користь безвідвальної технології обробітку ґрунту — зменшення ерозійного тиску на ґрунти.

«Не можна сказати, що ми повністю вирішили це питання. Але все ж ті пожнивні рештки, які залишаються зверху після комбінованої обробки, трохи зменшують інтенсивність змивання. У порівнянні з сусідами, у яких відвальний обробіток, у нас навіть візуально помітно, що змив менше», — зауважив Василь Косар, агроном-ґрунтознавець агрохолдингу.

Також, при безвідвальному обробітку немає необхідності в культивації. Отже, зменшується знос техніки, витрати на паливо і кількість робочих годин. У компанії підрахували, що за такої технології, у порівнянні з оранкою, вдається заощадити в середньому 20% ресурсів.

Звичайно, технологія безвідвального обробітку — не ліки від усіх хвороб. Вона не може застосовуватися там, де дуже важкі за механічним складом глини або легкі піщані ґрунти. Втім, на інших землях, переконані в «Західному Бузі», ця технологія виправдана.

Читати по темі: Йожеф Хегедуш — безвідвальний обробіток в Угорщині приносить непоганий результат