10 червня 2019, 11:25, Технології

Рис в Україні пропонують вирощувати за новою технологією

Сьогодні рис продовжують вирощувати в Херсонській та Одеській областях. Втім, частка власного врожаю на вітчизняному ринку рису скоротилась до 30%. Розширенню рисових плантацій до недавнього часу перешкоджала необхідність створення для них особливих умов, в яких повинні поєднуватися великі обсяги тепла і води, пише pro-consulting.ua.

Один з шляхів вирішення проблеми забезпечення водою рисових полів є вирощування культури з використанням крапельного зрошення. Це дозволить значно заощадити водні ресурси і досягнути врожайності не нижче, ніж при традиційному методі.

«Звичайно, будівництво системи крапельного зрошення також недешеве, але зате скорочуються наступні витрати і розширюється ареал для можливого рисівництва. А якщо ще і держава надасть фінансову підтримку новим фермерам-рисівникам на початковому етапі, то у нас не тільки зникне необхідність імпорту цього білого зерна, а й з'явиться можливість його експорту», — стверджують фахівці.

Окрім цього, не виключено, що скоро на наших прилавках з'явиться кольоровий рис з пігментом, який робить зерно більш корисним для здоров'я. Цим вже займається той же Інститут рису. Та й Nishiki — спеціальний сорт рису для суші з часом вже не доведеться привозити з Таїланду або США, він буде прекрасно рости на українських полях.

Ще в Україні виведений гібрид рису з чорним листям, саме з такого рису на дослідному полі був висіяний портрет Тараса Шевченка, який видно навіть з космосу.