4 червня 2019, 16:20, Україна

На Буковині навчилися боротися з ведмедкою

Ведмедка пожирає овочі без розбору. Цей жук завдає городникам великої шкоди, в тому числі фінансової, повідомляє «Голос країни».

Ведмедка оселяється на городах та дачних ділянках. Цей шкідник знищує майже всі овочеві та кормові культури: виїдає висіяне насіння, підгризає коріння, а в коренеплодах овочів і бульбах картоплі прогризає великі порожнини. Жук переважно перебуває у землі й лише інколи вилазить на поверхню. Живиться ще ґрунтовими безхребетними, зокрема дощовими черв’яками та шкідливими комахами.

Відловлювання ведмедки не допоможе позбутися її повністю. Ефективніше — створити несприятливі для розмноження умови. Для цього в період яйцекладки (кінець травня — початок червня) слід двічі-тричі розпушувати ґрунт на глибину 10—15 см. Крім того, треба знищити відкриті нори та знайдені гнізда. Прополювання і глибоке розпушування також згубні для цього шкідника.

Однак, краще діяти комплексно. Існують препарати для обробки коріння овочевої розсади перед її висадкою. Також існують приманки з інсектицидів, які ховають в  ґрунт. Розставлені на ділянках на відстані 1,5 м зелені хвойні гілки та висаджені чорнобривці теж допоможуть у відлякуванні шкідника.