4 червня 2019, 08:20, Україна

Визначено, де наприкінці травня випала рекордна кількість дощів

За даними моніторингу Метео Фарм, середньодобова температура повітря протягом третьої декади перебувала в межах від 16 до 21°С. Середньодобові показники температури ґрунту коливалися в межах 14-21°С, мінімально температура знижувалась до плюс 7°С в Чернівецькій області.

Найнижчий рівень зволоження ґрунту спостерігався на Півдні 19-22%, а на Заході в Івано-Франківській, Львівській та Закарпатській областях спостерігався найвищий рівень зволоженості ґрунту — 27-29%. Вологість повітря перебувала в межах 63-81%. Атмосферний тиск 759-761 мм.рт.ст.

Протягом третьої декади спостерігались зливові дощі. Вони характеризувались тим, що майже за одну, дві доби випадала місячна норма опадів. Значну кількість опадів зафіксовано в Луганській, Львівській, Закарпатській, Івано-Іванківській та Полтавській областях. Відзначились три райони Луганської області з рекордною сумою опадів: Луганський — 120 мм, Довжанський та Станично-Луганський по 117 мм.

Найбільшу кількість активних та ефективних температур з початку вегетації  накопичено в  Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Закарпатській областях, а також на Сході. Найменшу кількість активних та ефективних температур накопичили Івано-Франківська, Волинська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Вінницька та Житомирська області.

Враховуючи отримані дані можна зробити висновок, що Івано-Франківська, Львівська, Закарпатська, Луганська та Тернопільська області надмірно зволожені. В Миколаївській та Одеській областях переважає сильна посуха. На решті території гідротермічний коефіцієнт має досить гарні показники.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.