29 травня 2019, 18:05, Урожай

В Україні збирають перші врожаї жимолості

У зв'язку з прохолодною погодою в першій половині травня сезон збирання врожаю жимолості цьогоріч розпочався пізніше звичайного. Перші малооб'ємні партії жимолості на оптовому ринку реалізовують в середньому по 180-200 грн/кг. На думку учасників ринку, до кінця тижня пропозиція ягоди на ринку збільшиться, через що ціна може знизитись до 150 грн/кг, пише east-fruit.com.

Тим часом, дощі в західних регіонах можуть негативно позначитись на термінах поставки та якості ягоди. Опади також становлять загрозу врожаям жимолості в центральних регіонах України.

«Жимолость в Україні тільки набирає популярність, а основні комерційні плантації ще не вступили в товарне плодоношення, тому обсяг ринку досить обмежений, так само як і пропозиція — валовий збір жимолості в 2019 році, за нашими оцінками, навряд чи перевищить 20-25 тонн. Щодо цінової політики, ми очікуємо, що ціна складе 150-200 грн/кг за якісну фасовану ягоду в роздрібних мережах, тобто приблизно на рівні минулого 2018 року», — зауважив Олександр Ярещенко, к.с-г наук, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України.