27 травня 2019, 16:35, Україна

В Україні зафіксовано прихід кліматичного літа

За даними моніторингу Метео Фарм, середньодобова температура повітря протягом другої декади перебувала в межах від плюс 15 до 20°С. Максимальна температура повітря зафіксована в Херсонській області — плюс 31°С. Мінімально температура опускалась до 4°С тепла у Львівській області. А в Івано-Франківській області до плюс 5°С. Загалом спостерігалась погода прохолодніша на Заході, тепліше на Півдні, в Донецькій та Дніпровській областях.

Середньодобові показники температури ґрунту коливались в межах 14-19°С, мінімально температура знижувалась плюс 5°С в Чернівецькій, Закарпатській, Львівській та Івано-Франківській областях. Найнижчий рівень зволоження ґрунту спостерігався на Півдні 20-22%, а на Заході та в Вінницькій області найвищий 27%. Вологість повітря перебувала в межах 64-78%.

Найбільшу кількість активних та ефективних температур з початку вегетації накопичено в Закарпатській, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській областях, а також на Сході. Найменшу кількість активних та ефективних температур накопичили Івано-Франківська, Волинська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Вінницька та Житомирська області.

Протягом другої декади спостерігалась значна кількість опадів.  Найбільша кількість опадів зафіксовано в Житомирській, Волинській, Львівській, Рівненській, Хмельницькій та Вінницькій області.

Так в Володимирецькому районі Рівненської області, Любешівському районі Волинської області кількість опадів за другу декаду склала 83-85 мм.

Практично не дощило в Сумській, Чернігівській та Луганській областях. Найменша кількість опадів зафіксована в Полтавській області 29 мм.

З огляду на гідротермічний коефіцієнт зволоження видно, що всі Західні області окрім Закарпаття є надмірно зволожені. Підвищений гідротермічний коефіцієнт зволоження зафіксовано  на Житомирщині та Вінниччині. В Київській області відзначалась слабка посуха. В Миколаївській, Одеській та Черкаській областях спостерігається середня посуха. В Кропивницькій області сильна посуха. На Сході, в Сумській, Чернігівській, Запорізькій, Херсонській, Дніпровській областях дуже сильна посуха. Найменше опадів випало в Полтавській області, тому гідротермічний коефіцієнт зволоження тут найнижчий 0,1.