24 травня 2019, 17:10, Урожай

Негода продовжує шкодити посівам цукрових буряків

Про наслідки і стан посівів розповів Іван Кобрин головний агроном ПАФ «Ім М. Шашкевича» (Львівська область), повідомляє НАЦУ «Укрцукор».

За його словами, значна кількість азоту пішла в нижні шари ґрунту, що в подальшому може проявитися на втраті маси кореня.

«Площа посіву цього року 260 га. Сходи з’явилися на 15-17 день. Основний чинник, що вплинув на схожість та рівномірність сходів є температура повітря. В цьому місяці кількість опадів і вітри не дозволять вчасно обробити гербіцидами. Основний чинник, який зменшив густоту стояння — вітри. Особливо на піщаних та легких ґрунтах», — повідомив Іван Кобрин.

За його словами, зі збільшенням температури ґрунту покращився і розвиток буряків, за тиждень рослини розвинули додатково дві пари листків.

«Затрати на виробництво збільшуються, ціна тим часом зменшується. Через здорожчання виробництва площі під цукровими буряками цьогоріч скоротили з 420 до 260 га», — зауважив головний агроном ПАФ «Ім М. Шашкевича».

Наразі порахувати загальний обсяг втрато дуже складно. Тому виробники не бачать потреби пересівати цукрові буряки. Терміни посіву вже пройшли, тому кращого результату вже не буде. Лише збільшаться затрати на вирощування. Загальний стан розвитку рослин оцінюється як добрий та задовільний.

Читати по темі: Урожайність цукрових буряків: фактори, що впливають на потенціал культури