14 травня 2019, 18:20, Україна

Вітчизняні науковці виростили виноград, адаптований до північних областей

За словами науковців, напрацювана технологія вирощування кореневласного садивного матеріалу винограду є одним із основних компонентів успіху виноградної культури в північних регіонах України, пише agrotimes.net.

До цього, спроби вирощування на півночі країни сортів, завезених із півдня, переважно європейського походження, завжди були невдалими через вимерзання рослин у суворі безсніжні зими.

Це пояснюється тим, що під час ведення виноградників не враховувалися агрокліматичні умови півночі України та біологічні особливості південних сортів винограду.

Науковці провели роботи з селекції і сортовипробування й розробили агротехнічні прийоми, що відповідають кліматичним умовам північного регіону.

Селекційну роботу було спрямовано на створення морозостійких, високоврожайних і високоякісних, стійких проти грибних хвороб ранніх сортів. Наразі уже є низка сортів із потрібними для регіону характеристиками.

За словами науковців, щоб успішно вирощувати виноград на Півночі, необхідно дотримуватись декількох основних умов:

  • правильного добору сортів;
  • використання якісного кореневласного садивного матеріалу;
  • доглядати насадження відповідно до суворих для виноградної лози природних умов півночі України.

Слід зазначити, що для розведення винограду у північних районах найкращими є ґрунти легкого механічного складу з великим вмістом поживних речовин. Вони швидко прогріваються й забезпечують раннє дозрівання деревини.