14 травня 2019, 08:20, Урожай

В України розробили технологію промислового вирощування посадкового матеріалу часнику

За словами Михайла Сороки, керівника групи компаній Best Garlicс, це може стати початком переходу від класичної зубкової висадки часнику на висадку «соло» знаної в народі як «однозубка», пише seeds.org.ua.

«Ми знайшли золоту серединку. Було в Україні багато спроб: сіяли багато насіння і чекали 2 роки, але ця технологія не зовсім себе виправдовує. Недоцільно однією культурою займати аж два роки одне поле. Такого собі не кожен може дозволити», — каже експерт.

За його словами, Україна має добрий потенціал аби стати провідним гравцем на світовому ринку по часнику. Для цього є всі необхідні умови: географія, наявність в країні стрілкуючих сортів, а відтак — і самого насіння.

«Ми довели до пуття саме технологію промислового вирощування. Раніше взагалі не існувало технології, спрямованої на вирощування «соло». Виростити епізодично насіння часинка в невеликих об’ємах можуть всі. Проблема завжди була в тому, щоб викопати механічно часникову висадку з ґрунту. Зрошення істотно ущільнює ґрунт. Він стає твердим, як бетон. Не було ані техніки, ані методів. І тільки зараз нам вдалось повністю підібрати техніку і адаптувати її. Запустити велике виробництво посадкового матеріалу, довести це все до складу, а згодом — до покупця, раніше нікому не вдавалося», —  ділиться Михайло Сорока.