13 травня 2019, 18:00, ЗЗР

Контрафактна продукція займає від 20 до 40% вітчизняного ринку ЗЗР — думка

Про це йдеться в матеріалі «Захисний механізм: як охороняються патентні права на ринку ЗЗР України» на Latifundist.com.

На створення власної діючої речовини компанії зазвичай витрачають 5-10 років та близько 300-500 млн доларів. Забезпечення інтелектуальних прав на власні розробки вимагає проходження процедури патентування. Тим не менше, чимало підприємців на власний страх і ризик ввозять з Китаю, Індії уже запатентовані діючі речовини, виробляють з них ЗЗР та продають за цінами, які у два рази нижче ринкових. Як стверджують фахівці, така продукція «виробляється» в гаражах, а потім безконтрольно реалізується на відкритих ринках. Ніхто не стежить за тим, як ці препарати впливають на здоров'я людей, стан ґрунту та рослин.

«Дуже часто такі фізособи порушують чиїсь патенти. Боротися з «чорними хіміками» складно, тому що у них не дуже великі обсяги виробництва ЗЗР, і знайти їх дуже складно. Хоча в цілому, за різними оцінками, контрафактна продукція займає 20-40% ринку ЗЗР України. У дрібному фасуванні для приватного сектора частка підробок становить 70%», — розповідає Олександр Мамуня, партнер юридичної компанії АEQUO.

Постпатенті ЗЗР також можуть бути захищені патентами, якщо розробник довів наявність новизни, винахідницького рівня та можливості виробничого застосування.

«Коли генеричні компанії виходять на ринок, їм необхідно проводити оцінку так званої Freedom to operate (FTO, пошук на патентну чистоту, свободу дій на ринку). Добросовісні компанії турбуються про свою репутацію, тому попереджують можливі порушення прав будь-кого іншого. В іншому випадку це потім обходиться дуже дорого», — пояснює керуючий партнер патентно-правового бюро «Оцалюк и партнеры» Валентин Оцалюк.

Також на ринку поширене порушення прав на знаки для товарів і послуг, коли виробники беруть чужу технологію і реєструють схоже на оригінальну назву продукту. Таким чином нечесні виробники використовують чужу ділову репутацію для підвищення власних продажів.

«Проблема в тому, що правовласник не може усунути корінь зла — скасувати держреєстрацію препарату. Йому доводиться симптоматично боротися з проявами порушення — продажами фальсифікованих ЗЗР в окремих точках. Таким чином, складно забезпечити ефективний захист прав компаній-виробників ЗЗР, якщо в профільному законі не буде норми про відмову в реєстрації препарату, якщо діюча речовина знаходиться під патентом», — пояснив Олександр Мамуня.

За словами експерта, представники Європейської Бізнес Асоціації на протязі 7-8 років систематично звертаються в Кабмін і Мінекології, щоб внести відповідні зміни в нормативну базу, але до сих пір їх «не почули».