11 травня 2019, 15:11, ЗЗР

Розвитку грибкових хвороб на полуниці сприяють волога і тепла погода, — польські експерти

У плантаціях суниці симптоми сірої гнилі ​​можна побачити на бутонах, квітках — які буріють і висихають. З іншого боку, на плодах з'являються плями гнилі, а в місці їх інвазії розвивається сіре покриття міцелію.

Контроль здоров'я рослин на плантації слід здійснювати від початку цвітіння до кінця врожаю плодів. Розвитку хвороби сприяє вологість і тепла погода.

Під час цвітіння слід дотримуватися обережності для забезпечення належного запліднення. Крім того, варто здійснити мульчування плантації соломою — тоді  можна отримати кращі плоди. Мульчування сприяє хорошому зростанню суниці, захищає її від прямого контакту з ґрунтом (знижує ризик гниття плодів, викликаного сірою цвіллю). Це також зменшує проблему бур'янів.

Захист полуниці від сірої цвілі необхідно проводити кожні 5 -7 днів з початку цвітіння, дотримуючись ротації хімічних препаратів. Під час обприскування слід враховувати можливість одночасної боротьби з білою плямистістю листя полуниці або інших патогенів.

Симптоми білої плямистості листя суниці з'являються спочатку у вигляді маленьких, коричневих плям, які на пізній стадії захворювання стають сіро-білими, оточені червоно-коричневим обідком. Вони зустрічаються головним чином на листках і ділянках плодової чашечки, які висихають і відмирають. 

Плантації суниці слід перевіряти не лише під час цівітіння, а упродовж усього періоду вегетації.