Сьогодні, 13:45 Техніка

Експерт пояснив, чому вирощувати ягоди в теплиці вигідно

Про це йдеться у матеріалі «Польський демпінг і ягоди в теплиці — як розвиваються наші овочівники» на Kurkul.com.

«Українці шукали нішу, якою можна заповнити європейський ринок і знайшли її в ягідних культурах. Дуже гарно сприймається за кордоном наша органічна ягода. Також зараз тренд на лохину. Наші ягідники почали вирощувати її у теплицях, що дозволяє на 2-3 тижні вийти швидше на ринок зі своєю продукцією. І хоча перша ягода на ринку дорога, але люди сумують за нею, тому навіть у невеликих кількостях, але купують її», — розповів Валерій Озолін, засновник ТОВ «Грінтек».

Він каже, що вирощувати лохину у теплицях вигідно. Наприклад, цього року дуже багато ягоди у відкритому ґрунті постраждало через травневі заморозки і ягідники недоотримали до 40-60% врожаю. До того ж і далі погодні умови, град, посуха не сприяли. А теплиця нівелює погодні ризики.

Читати також: Як вирощувати лохину: вибір саджанців, посадка, удобрення, підготовка до зими

«Вирощування ягідних культур у відкритому ґрунті — це початок. А далі я бачу, що все ж біля ягідних плантацій будують теплиці для полуниці, малини чи лохини. Теплична ягода на ринку перша і продавати її вигідно. А ще вигідніше експортувати, бо ціна європейська», — каже підприємець.

Відтак економіка вирощування та рентабельність культури у теплицях вища. І якщо, наприклад, врожайність полуниці у відкритому ґрунті — 8 т/га, то у теплиці вона може сягнути 20 т/га. Також плюс теплиці в тому, що вона приносить фермерові перші гроші в сезоні, якими він оперує допоки збере врожай з відкритого ґрунту.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Вирішення проблеми зберігання та економія коштів — аграрій поділився досвідом використання полімерних рукавів