29 квітня 2019, 17:10, Технології

На півдні України виноград вигідно вирощувати в теплицях на гідропоніці

Тепличне вирощування винограду створює сприятливі умови для росту рослини навіть тоді, коли немає штучного обігріву. Температура в таких теплицях зазвичай на 2 на 5ºС вища у порівнянні з зовнішньою. Якщо підтримувати належну технологію вирощування, врожай винограду в таких умовах можна отримати на 2-3 тижні раніше ніж у відкритому ґрунті, пише agro-yug.com.ua.

«За таких умов мінімізуються проблеми з хворобами і шкідниками та основними ворогами, які псують виноградну ягоду (оси, птахи). Як результат, кількість хімічних обробок зменшується, тому врожай стає більш екологічно чистим та безпечнішим для здоров’я людини. Ягоди зберігаються краще та не розтріскуються, бо кількість опадів та погодні умови регулюються обраним тепличним режимом. Також існує можливість міжрядних посадок полуниці, шпинату, цибулі та навіть, квітів», — діляться фахівці.

Слід зазначити, що існують деякі особливості конструкції теплиць для вирощування винограду.

«Сама теплиця за розмірами повинна бути достатньої висоти (2,5 м та більше) в залежності від використовуваних шпалер. Оптимальною площею вважають 25-30 м². Краще за все, якщо теплиця буде мати фундамент — це збереже ґрунтове тепло та захистить від бур’яну та шкідників. Теплиця по можливості повинна бути обшита прозорим стільниковим полікарбонатом. У разі, якщо конструкція неопалювальна, можна використовувати й плівку. Краще встановити систему краплинного зрошення», — говорять спеціалісти.

До речі, італійські вчені вже провели експеримент по вирощуванню винограду в теплиці на гідропоніці. Вони дійшли висновку, що гідропоніка забезпечує столовий виноград якісними ознаками, які відповідають європейським і міжнародним стандартам якості на ринку. Врожайність не поступає тій, що отримують в умовах відкритого ґрунту, а в деяких випадках вона навіть перевищує показники, шляхом зменшення шкідливих факторів.

Окрім цього, виноградні лози можуть неодноразово використовуватися в стійких системах зростання на гідропоніці, займаючи теплиці менше ніж п’ять місяців на рік. А головне, споживання води при вирощуванні столового винограду на гідропоніці нижче, ніж в традиційній системі виробництва. Такі результати представляють важливу перевагу, враховуючи, що вода стає економічно дефіцитним ресурсом в багатьох районах світу, особливо в посушливих регіонах, як, наприклад, Південь України.