26 квітня 2019, 18:10, Україна

Оренда земель потребує регулярного проведення аналізу ґрунтів — думка

Таку думку висловила агроконсультант Зіновія Єлінська, повідомляє Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва.

«Результат аналізу ґрунту повинен бути додатком до договору оренди землі. Дуже раджу, тому що ситуація в сільському господарстві в питаннях землі така: ви берете ділянку, виконуєте заходи щодо поліпшення родючості, робите грошові вкладення, але тут з'являється холдинг, який може заплатити більше за оренду, і з вами розривають договір, а ділянку передають в оренду на більш вигідних умовах. Щоб себе убезпечити, в договорі обов'язково повинен бути пункт про відновлення родючості та про компенсацію всіх витрат щодо поліпшення родючості ґрунту в разі дострокового розірвання договору. Хоча б раз на два роки, а краще щороку, робіть аналіз ґрунту та прикладайте його до договору оренди землі. У вас повинен бути початковий аналіз ґрунту та кінцевий на момент розірвання договору. Це буде ваша страховка від несподіваного розриву договору», — радить Зіновія Єлінська.

Другий важливий момент, на який звернула увагу сільгоспвиробників фахівець — необхідність робити аналіз води, яку ви плануєте використовувати для поливу. Дуже часто господарства, які мають вже великий досвід, не враховують цей аспект.

«Наведу приклад, в одному господарстві на розсаді з'явилися ознаки фізіологічних порушень. Виявилося, полив роблять з нової свердловини, яка знаходилася недалеко від старої. Аналіз води показав, що перевищення хлору в 130 раз, натрію в 97 разів. Ще в одному господарстві овочі в теплиці поливали водою з нової свердловини, почалися проблеми. Перевірили воду, показник електропровідності виявився 6, 8, при нормі до 1, це максимальна межа», — ділиться Зіновія Єлінська.

Окрім цього, вона закликає сільгоспвиробників обов'язково вести книгу історії поля або паспорт поля. За її словами, такий документ допоможе у плануванні робіт, дозволить відслідкувати, які вносили засоби захисту рослин, які культури чергували.