23 квітня 2019, 10:20, Посівна

Погодні умови квітня не сприяли розвитку ранніх ярих культур в Україні

Середньодобова температура повітря на початку квітня була на 2,5-5°С вище норми, а в кінці першої декади — на 0,9-1,3° С нижче норми. На поверхні ґрунту температура в деяких регіонах опускалася до мінусових значень, пише ukragroconsult.com.

«Максимальна температура повітря, в теплі дні, підвищувалася до 15-20°С тепла, поверхня ґрунту в цей час нагрівалася до 30-38°С. Мінімальна температура повітря, в найхолодніші ночі, знижувалася до 2,8°С морозу в західних областях, а на деяких територіях центральної, північної та південної частини країни — до 0-2°С морозу. На решті території вона перебувала в межах від 1 до 3°С тепла», — йдеться в повідомленні.

Попри те, що на більшій частині території країни протягом останнього тижня пройшли дощі різної інтенсивності, їх відсутність та низька відносна вологість повітря в поєднанні з посиленням вітру протягом першої декади квітня призвели до виникнення суховійних явищ. Зазначалося швидке висихання верхнього шару ґрунту, що затримувало і ускладнювало проростання насіння та утворення сходів ранніх ярих зернових та зернобобових культур.

Місцями заморозки становили загрозу сходам ранніх ярих культур. В південних областях відзначалося ушкодження заморозками сходів ярого ячменю. Окрім цього, погодні умови останнього тижня частково призупинили сівбу ярих зернових та зернобобових культур.