22 квітня 2019, 18:10, Урожай

Мигдаль є найбільш посухостійким серед усіх горіхоплідних культур

Мигдаль росте на кам’янистих схилах на висоті від 800 до 1600 м над рівнем моря, надає перевагу багатим на кальцій ґрунтам. Росте невеликими групами з 3-4 дерев, на віддалі 5-7 метрів одне від одного, пише agroday.com.ua.

Культура більш теплолюбива ніж яблуня й ліщина. За реакцією на зимові температури мигдаль більш схожий на виноград і фундук. Сплячі бруньки здатні витримувати морози до мінус 32-35°С.

Перше плодоношення мигдалю відбувається на третій-четвертий рік після садіння. У шестирічному віці дає непогані врожаї. Вік мигдалевого дерева — понад 130 років.

Батьківщина рослини — Близький Схід і прилеглі райони, включаючи Середземномор’я та Середню Азію. У цих районах культивування мигдалю почалося за багато сторіч до нашої ери. На сьогоднішній день найбільші насадження мигдалю знаходяться в області Середземномор’я, Китаю, США, Середньої Азії, Криму та Кавказу. 82% усього мигдалю у світі походить з американського штату Каліфорнія, де він є ключовим складником експорту аграрної продукції.

Серед інших експортерів мигдалю — Австралія (близько 5 % світових врожаїв) і ЄС (в основному Іспанія — 6%). У меншій мірі мигдаль вирощується і в теплих областях Словаччини, найчастіше у виноградниках, а також в Південній Моравії та Чехії. В Україні солодкий культурний мигдаль вирощується переважно в Криму.