19 квітня 2019, 10:20, Технології

Науковці дослідять, чи варто при вирощуванні сої вносити азотні добрива

Як відомо, соя здатна пов’язувати вільний азот з повітря і самостійно забезпечувати себе цим важливим елементом. Це можливо завдяки утворенню бульбочок на коренях, пише farmer.pl.

Умовою такого симбіозу є наявність бактерій Bradyrhizobium japonicum, які в наших ґрунтах не зустрічаються, тому насіння сої необхідно «вакцинувати» бактеріальним препаратом — інокулянтом. Використання високоякісного насіння та інокуляція відповідним препаратом дозволяє рослинам самотужки забезпечувати себе азотом.

Забезпечення рослин азотом шляхом внесення добрив призводить до того, що соя отримує цей елемент легко. Таким чином, рослини не повинні утворювати численні бульбочки і в цих умовах накопичення азоту з кисню буде слабким.

Польові експерименти, які проводять польські науковці з соєю в різних системах культивування, демонструють, що культура позитивно реагує на передпосівне внесення азотних добрив у доза 30 кг N/га. Разом з тим, дослідження доводять і той факт, що культура також добре росте й без удобрення.

Аби дати конкретну відповідь, чи варто при вирощуванні сої вносити азотні добрива, вчені планують провести масштабне дослідження.

Читати по темі: Ірина Бровко: Напрями для удосконалення інокулянтів диктують запити аграріїв