19 квітня 2019, 08:20, Урожай

Виробник органічної лохини витрачає на гектар насаджень 35 тисяч євро

На 55 га земель в СВК «Ягідки» вирощують органічну лохину, нещодавно компанія зареєструвала власну торгову марку BigBlue organic blueberry farm, пише biz.nv.ua.

Минулого року тут зібрали перший тестовий врожай ягід. На повну потужність планують вийти через три роки, левова частка продукції експортуватиметься за кордон.

Щоб вважатися органічною, ферма отримала всі необхідні документи на землю і вирощувану на ній ягоду від сертифікаційного органу «Органік Стандарт». Задоволення це не з дешевих, в кожен гектар насаджень компанії довелося інвестувати близько 35 тис. євро.

«Сюди входить все: і підготовка ґрунту, і саджанці, і система поливу, свердловина і все інше», — розповідає співвласник компанії Олег Науменко.

За його словами, догляд за 1 га обходиться мінімум в 38-40 тис. грн на рік, що в 2,5-3 рази більше, ніж витрати на виробництво звичайної лохини. Однак, у прибутковості такого виробництва підприємець переконаний. Згідно з розрахунками, вже до 2023-2025 років всі вкладені кошти вдасться окупити.

Читати по темі: Технологія вирощування лохини, або чому ця ягода стає популярною