17 квітня 2019, 18:10, Урожай

Вирощування зернового сорго окуповується менше ніж за два роки

В 2018 році зерновим сорго в Україні було засіяно 40 тис. га, проте вже в цьому році під культуру планується виділити 100 тис. га, пише pro-consulting.ua.

Ринки збуту — як внутрішній, так і міжнародний — готові купувати весь вирощений урожай. У 2016/17 МР році 83% експортного сорго з України потрапило до Євросоюзу, але ще більші перспективи відкриваються при виході на ринок Китаю, який шукає альтернативу поставкам сорго з США.

Зернове сорго — виходець з Екваторіальної Африки, саме тому, при вирощуванні культура вимагає вдвічі менше води, ніж кукурудза, і втричі менше, ніж пшениця і інші зернові, але перевершує їх по врожайності.

За розрахунками аналітиків Pro-Consulting, для реалізації проекту з вирощування сорго на площі 300 га необхідно залучити 435 тис. доларів інвестицій. Найбільш значними статтями витрат є закупівля техніки та проведення посівної кампанії.

«При строгому дотриманні технології вирощування, врожайність зернового сорго складе не менше 7,5 т/га. Для отримання максимального доходу, зібрані 2,25 тис. тонн пропонується реалізовувати на внутрішньому і зовнішньому ринках в співвідношенні 40% і 60% відповідно. Це дозволить щорічно отримувати дохід в розмірі 375 тис. доларів», — стверджують аналітики.

Розрахунки показують, що кошти, інвестовані в сорго, окупляться менш, ніж за два роки. А рентабельність інвестицій за чотири роки складе 115-125%, тобто за час дії бізнес-плану інвестор як мінімум подвоїть свій капітал.

Читати по темі: Нут і сорго — новомодні культури чи надія агронома під час посухи