3 березня 2017, 13:24, Насіння

Яре тритикале може бути альтернативою пшениці в органічному виробництві

Про перспективи вирощування ярого тритикале в Україні SuperAgronom.com розповіла Віра Мельник, старший науковий співробітник лабораторії селекції ярої тритикале Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва.

«До тритикале зазвичай ставляться, як до фуражної культури, — говорить Віра Мельник. — Але це рослина, здатна давати цінне продовольче зерно. В переліку сортів, виведених у нашому Інституті є такі, що здатні покращувати низькоякісне пшеничне борошно. Достатньо додати всього 15% тритикале і ви отримаєте хороший хліб навіть з 5 класу борошна».

Також вона наголошує на перспективності цієї культури для органічного землеробства, де немає застосування гербіцидів та високих доз мінеральних добрив. Нерідко господарства, що тільки починають займатись органічним виробництвом, мають підвищену забур'неність на полях. Пшениця в таких умовах та на слабких ґрунтах родить погано, а тритикале формує значно вищий урожай.

«Минулого року у нас урожайність ярого тритикале була до 60 ц/га, а в окремі роки збирали й по 80 ц/га, — говорить науковець. — Але урожай залежить від забезпечення вологою. В дуже сухі роки урожайність падала й до 30 ц/га та навіть менше, тому важливо враховувати цей фактор».