11 квітня 2019, 18:10, Технології

Міскантус рентабельно вирощувати на площі від 50 га

Дослідні ділянки міскантусу розміщенні в Інституті біоенергетичних культур і цукрових буряків на Київщині, культуру досліджує головний науковий співробітник Ярослав Фучило, пише drovnik.ua.

За словами фахівця, міскантус не особливо вимогливий до родючості ґрунту, тому підходить для вирощування на бідних землях, де традиційні культури не можуть принести хорошої врожайності.

«Міскантус не потрібно садити щороку, достатньо зробити це один раз і збирати урожай 20 років. Садять його з міжряддям 60 см, на гектар потрібно від 12 до 15 тис. різом. Перші 2-3 роки врожайність дещо менше, а вже з четвертого він починає виходити на свою повну продуктивність. Урожайність міскантусу може досягати 20 тонн сухої маси з гектара», — ділиться науковець.

Цю культуру збирають кожну весну, коли вже можна зайти в поля. Після збирання стебла міскантусу використовують як паливо, переробляючи на пелети.

Недолік культури — низька морозостійкість і слабка стійкість до посухи. Міскантус любить помірний клімат з нормальним рівнем зволоження. Хоча як зазначають фахівці, на Півдні він буде відчувати себе краще, ніж на Півночі.

Ще одним його недоліком є ​​те, що поки цю культуру потрібно висаджувати вручну, але вчені працюють над питанням механізації процесу. Також перший рік міскантус потрібно захищати від бур'янів, в наступні роки цього вже робити не потрібно. Крім того, рослина ушкоджується шкідниками, одним з яких є дротяник.

Читати по темі: Міскантус, буряк та сорго як біоенергетичні культури