2 березня 2017, 13:18, Добрива

Внесення мікродобрив по листу є українським «ноу-хау» — думка експерта

Cитуацію з ефектівністю і способами внесення мікродобрив для SuperAgronom.com  прокоментував  Григорій Опанасенко, головний агроном господарства «Дунай Агро».

Він скептично оцінює заяви окремих дистриб'юторів про те, що мікродобрива здатні дати 50% прибавки врожаю.

«Не заморочуйте собі голови відносно мікродобрив. Це питання в більшості своїй надумане — багато фірм рекомендують їх вносити по листку, що кардинально протирічить фізіології рослини: як не можна бути п'яним, втираючи горілку в руки, ноги чи обличчя, а для цього потрібно вжити її через рот, так і рослину неможливо нагодувати через лист — він просто для цього матінкою природою не пристосований», — говорить Григорій Опанасенко.

Він заперечує і заяви про те, що мікродобрива є дуже популярними за кордоном. І їх внесення по листу широко практикується у виробництві.

«Я з багатьма закордонними вченими спілкувався, то вони говорять, що це українське «ноу-хау», — коментує агроном.

Читати по темі: Григорій Опанасенко: Хороший агроном завжди повинен думати та сумніватися

Думку Григорія Опанасенко під час «Зимового зернового конгресу» підтвердив світовий рекордсмен з урожайності пшениці Род Сміт. Він розповів, що на мікродобривах під час встановлення рекорду не акцентував уваги, а більше її приділяв захисту від хвороб та живленню макроелементами.