28 березня 2019, 14:10, ЗЗР

Суд зобов'язав Monsanto виплатити онкохворому американцю 80 млн доларів

27 березня Федеральний суд в Сан-Франциско (США) засудив компанію Monsanto до виплати 80,3 млн доларів 70-річному чоловікові з онкологічним діагнозом, повідомляє dw.com.

На думку присяжних, гліфосат, який використовувався чоловіком впродовж майже 30 років вплинув на розвиток онкологічного захворювання. Даний випадок може стати прецедентним, оскільки справа вперше розглядалася в федеральному суді США, а всього в американських судах наразі знаходиться близько 11 тисяч позовів проти компанії Monsanto.

Представники німецького концерну Bayer вже висловили своє розчарування вироком суду, незабаром вони готуються подавати апеляцію.

«Вирок не здатний вплинути на результати десятирічних наукових досліджень і висновки контрольних органів по всьому світу, які доводять безпеку гербіцидів, до складу яких входить гліфосат», — йдеться в повідомленні Bayer.

Нагадаємо, в 2018 році концерн Bayer придбав компанію Monsanto за 63 млрд доларів. З моменту покупки акції Bayer впали більш ніж на 40%. В одній з попередніх судових справ, 22 жовтня 2018 року суд в Каліфорнії зобов'язав Monsanto виплатити онкохворому садівнику 78 млн доларів компенсації.

У експертів немає єдиної думки щодо впливу гліфосату на здоров'я людини. До цього, агентство з охорони навколишнього середовища США і ряд регулюючих органів в Євросоюзі повідомили про відсутність ризиків розвитку онкологічних захворювань в результаті використання цього гербіциду. У свою чергу, в 2015 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що речовина, можливо, є канцерогеном.