17 листопада 2016, 13:51, ЗЗР

EFSA підтвердило негативний вплив клотіанідина і імідаклоприду на бджіл

Замовником дослідження впливу виступили Bayer CropScience і Sumitomo Chemical.

Препарати на основі клотіанідина досліджувалися в гранульованому вигляді на посівах кукурудзи, сорго, картоплі і на розсадниках деревних порід. Також дослідження проводили при використанні препарату для обробки насіння озимих зернових і цукрових буряків.

Оцінка впливу імідаклоприду проводилися шляхом його застосування для обробки насіння озимих зернових, цукрових буряків, листових овочів, а також шляхом використання гранульованих форм препарату на декоративних рослинах. У всіх дослідженнях були отримані дані, згідно з якими існували високі ризики використання даних препаратів.

Як показали дослідження, знизити вплив токсичності клотіанідина можна за допомогою таких заходів:

• використовувати дефлектор при посіві протравленого насінням цукрових буряків, що дозволяє уникати надмірного утворення пилу, який може потрапити за межі насіннєвої борозни;

• внести гранульовані інсектициди у насіннєву борозну без використання потоку повітря з метою зменшення пилоутворення.

Для імідаклоприду подібні заходи полягають у:

• використанні дефлекторів при висіві протруєного насіння цукрових буряків даними інсектицидом;

• зборі врожаю цукрових буряків і листових овочів до цвітіння.

Європейська комісія обмежила використання безлічі інсектицидів на основі клотіанідина і імідаклоприда, а також тіаметоксама ще в 2013 році, в зв'язку з існуванням підозри про негативний вплив даних діючих речовин на бджіл.

Дане обмеження триватиме до тих пір, поки EFSA не завершить огляд трьох діючих речовин, включаючи проведення додаткової оцінки у відповідь на запит, який надійшов у 2015 році. Раніше EFSA повідомив, що його огляд буде завершений до січня 2017 року.