25 березня 2019, 12:20, Посівна

Херсонським аграріям прогнозують дороговартісну посівну

Про свідчать дані моніторингу Департаменту АПР Херсонської ОДА. З загальної потреби на цьогорічну посівну 4,28 млрд — власні кошти аграріїв, 1,09 млрд — банківські кредити, повідомляє newday.kherson.ua.

Чи вдасться аграріям повністю розрахуватися з боргами після збору врожаю, поки неясно. Адже якщо витрати аграріїв підвищуються, то закупівельна вартість деяких культур залишається на колишньому рівні.

«Так, оптова ціна рисової крупи ще з минулого року не перевищує 14,5 грн/кг. Хоча виростити його буде коштувати дорожче за рахунок 30% підвищення вартості транспортування дніпровської води для заповнення чеків, подорожчання пального, і зростання мінімальної зарплати», — пояснив Володимир Дудченко, директор Інституту рису НААН України.

Зокрема, на Херсонщині вже посіяно ярого ячменю на 85 тис. га, а ярої пшениці на 0,8 тис. га. На черзі горох, овес, кукурудза і той же рис.

«У минулому році через посуху гречку у нас не сіяли взагалі. Для цієї культури клімат і ґрунти на півдні України не надто сприятливий, тому в цьому році площі під нею будуть в межах 400 га. За винятком Великолепетихського району, господарства відводять під гречку поля в 20-50 га, розраховуючи на урожай суто «для внутрішнього споживання». І тим обмежуються», — зауважив Андрій Неділько, заступник директора Департаменту АПР Херсонської ОДА.