22 березня 2019, 11:25, ЗЗР

Ефективний контроль сапрофітного зараження можливий за профілактичного застосування системних фунгіцидів, — експерт

За його словами, загалом середньорічні втрати врожаю в Україні від шкідників, хвороб і бур’янів сягають 20-30%.

А минулого року через «сажкове зерно», тобто заражене сапрофітною мікрофлорою, особливих втрат зазнали великі виробники. Отримавши якість зерна 2 класу, вони стикнулися з проблемою, коли при лабораторній перевірці на елеваторі за показником зараження сапрофітами клас зерна знижували і, відповідно, ціна на нього була значно меншою.

Причому експерт наголосив, що йдеться не про сажкові хвороби, а про сажисті, передусім альтернаріоз і кладоспоріоз. Тож протруювання зерна в цьому разі не допомагає, бо зараження відбувається пізніше, вже у період вегетації.

Сергій Кучеров, керівник групи Агроцентрів BASF

«Значна кількість «сажкового зерна», тобто зерна, інфікованого сапрофітними грибами (Alternaria, Cladosporium й інші), свідчить про низьку ефективність третьої фунгіцидної обробки у період цвітіння колоса. Ефективний контроль цих патогенів можливий за профілактичного застосування системних фунгіцидів. При цьому важливо, щоб системність була помірною, аби забезпечити якомога триваліший період захисної дії усієї поверхні колоса, а також щоб діючі речовини змогли переміститися до зернівки. За даними випробувань компанії BASF, високу ефективність проти вторинної інфекції забезпечує фунгіцид Осіріс Стар», — зазначив у коментарі для SuperAgronom.com Сергій Кучеров.

За його словами, найкращі результати досягаються при дробному внесенні Осіріс Стар: 0,75 л/га у фазу ВВСН 61-65 та 0,75 л/га у фазу ВВСН 71-75. Якщо з організаційних причин дробне внесення неможливе, тоді застосовується Осіріс Стар однократно у фазу ВВСН 69-71 з нормою 1,0 л/га, оскільки потрібно буде забезпечити пролонговану ефективність.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com